Balık avından mutlu bir şekilde dönmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri balık avı yem seçimidir. Zira balık avlarken olta, makine ve kamış seçimine nasıl önem veriliyorsa hiç şüphesiz kullanılan yemin çeşidi başarıyı etkileyen faktörler arasında yer alır. Balık avı ise oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir, zira avlanmak istene balığın cinsinden büyüklüğüne, balık avının yapılacağı yerden kullanılacak olta türüne kadar pek çok farklı parametre bulunur. İşte bu yüzden de balık avında kullanılacak yeme de doğru karar vermek gerekir.
Balık tutma yemi seçerken ilk olarak
a) Hangi balıkları avlamak istiyorsunuz? (Küçük tatlı su balığı mı, yoksa büyük deniz balıkları mı?)
b) Hangi avlanma tekniğini kullanacaksınız? (Spinnig mi, jigging mi yoksa surf casting mi?)
c) Nerede balık avlayacaksınız? (Göl, deniz ya da akarsu mu?
d) Hangi mevsimde avlanacaksınız? (Yaz, kış ya da bahar mı?)
Tarzında sorulara yanıt vermek gerekiyor. Tüm bu yanıtları aldıktan sonra en doğru balık avı yemini seçmemeniz pek mümkün görünmüyor.
Balık avı yemi seçiminde belki de en çok dikkat edilmesi gereken nokta hangi balığın hangi yemi sevdiğidir. Zira eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz ve yanlış yem seçimi yapmışsanız diğer tüm koşulları sağlasanız bile balık avından eliniz boş dönebilirsiniz. İşte uzmanların hangi balıkları avlarken hangi yemleri kullanmanız gerektiğine dair tavsiyeleri:
Sazan: Mısır, ekmek hamuru, solucan, böcek larvalar
Levrek: Karides, kalamar, küçük balıklar (hamsi, sardalya), sahte yem (kaşık, jig)
Palamut: Hamsi, sardalya, uskumru, kalamar, sübye
Çipura: Midye, kurt, yengeç, ekmek hamuru, makarna
Alabalık: Sinek larvaları, solucan, küçük balıklar, silikon yem
Mevsime Göre Yem Seçimi: Farklı Mevsimlerde En Etkili Yemler
Mevsimler değiştikçe suyun sıcaklığı ve balıkların hareketlilik oranı da değişiklik gösteriyor. Tabii buna göre avlanma zamanlarında kullanılacak yemler de otomatik olarak farklılaşıyor. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde yem seçimlerinin saydığımız tüm faktörlere göre yapılması gerekiyor.
Kış mevsiminde soğuk sularda balıkların hareketi daha az olurken, parlak renkli ve daha az hareketli yemlere ilgi duyarlar. Bu nedenle yapay yem olarak parlak renkli kaşıklar ve jigler, canlı yem olarak da solucan, kurt, hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar kullanılmalıdır.
İlkbahar mevsiminde su sıcaklıklarının artması ve balıkların üreme dönemine girmesiyle beslenme daha hızlanır. Bu dönemlerde yapay yem olarak kaşıklar ve twisterlar, canlı yem olarak da solucan, kurt, küçük balıklar ve böcek larvaları kullanılabilir.
Yaz mevsimi ile suların ısınması balıkların hayli aktif olmasına bu da çeşitli yemlere ilgi göstermesine yol açar. Canlı yem olarak karides, kalamar, küçük balıklar ve böcek larvaları kullanılırken yapay yem olarak ise kaşıklar, jigler ve maket yem çeşitleri tercih edilebilir.
Sonbaharın gelmesiyle sular soğumaya başlarken balıklar da kışa hazırlık yapmak için beslenmesine yoğunluk verir. Bu sezonda balıklar tıpkı kış mevsimindeki gibi yavaş hareket eden ve parlak renklere sahip yemlere daha çok ilgi gösterir. Bunun için canlı yem olarak solucan, kurt ve küçük balıklar, yapay yem olarak ise parlak renklerde kaşıklar ve jigler kullanılabilir.
Yem seçiminde etkili olan bir diğer faktör de tatlı su ve tuzlu su farkıdır. Suyun derinliği, tuzluluk oranı sıcaklığı ve avlanma mevsimi gibi faktörler hem tatlı hem de tuzlu su balıkçılığında önem taşır. Canlı yem mi kullanılacak, su üstü maket yem mi, yoksa silikon yem mi, gibi sorular ancak bulunulan yere ve yapılacak tercihlere göre yanıtlanabilir.