Balık avı ister hobi ister profesyonel olarak yapılsın kullanılan ekipmanlar hayatı kolaylaştırmak ve yapılan işi bir zevk haline getirmekte büyük önem taşıyor. Ki olta seçimi de bunların en başında yer alıyor. Birçok farklı mekanizmanın bir araya geldiği oltaların seçiminde avlanma tekniklerinden avlanacak balıkların büyüklüklerine kadar birçok farklı unsur bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Olta seçerken misinanın kalınlığı ve türü, olta makinesinin tipi ve özellikleri ile oltanın tatlı su, tuzlu su veya hangi mevsim koşullarında kullanılacağı gibi detaylar olta seçiminin altın ipuçları olarak gösteriliyor.
Olta makinesi seçimi birçok farklı etkene göre yapılmalıdır. Bunun için ilk olarak avlamak istediğiniz balık türü, avlanma tekniği, kişisel tercihler ve tabii ki bütçe konusunda karar vermiş olmak gerekir.
Örneğin küçük tatlı su balığımı avlamak istiyorsunuz ya da büyük deniz balıklarını mı tercih ediyorsunuz, olta makinesi alırken buna göre hareket etmek önemli. Zira balığın ağırlığı ve mücadele gücü olta makinesi seçiminde dikkat edilmesi gereken en mühim noktalardan biri olarak sayılıyor.
Yine Jigging (Yemleme), spinnig (At-çek) ve surf casting (Uzun mesafeli) gibi farklı balık avlama teknikleri de olta makinesini seçimine etkide bulunuyor, alınacak makineyi seçerken, kişinin bu tarz konuları göz önünde bulundurması gerekiyor.
Olta makinesinin kapasitesi ve güç oranı, tatmin edici bir av deneyimi yaşamak için dikkat edilmesi gereken önemli iki etkendir. Değerlendirmeyi iyi yaparak en doğru ekipmanları seçmek hem avın keyfini çıkarmaya hem de olta ve makinesinin ömrünü uzatmaya yarayacaktır.
Olta takımı seçimi sırasında makine kapasitesi için avlanacak balığın büyüklüğü, atış mesafesi ve misina kalınlığı göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir. Örneğin büyük bir balık avlandığında yetersiz kapasite misinanın tükenmesine neden olabilir. Yine daha fazla misinaya sahip olmak daha uzun atışlar yapabileceğinizi gösterir. Bununla birlikte farklı kalınlıklardaki misinalar, farklı balık türlerini avlarken ihtiyacınız olan ekipmanlar arasında yer alır.
Diğer yandan olta makinesinin güç ya da bir diğer deyişle vites oranı da dikkate alınmalıdır. Yüksek güç oranı hızlı bir misina çekişine imkan tanırken , bu durum aktif ve hızlı balıkların avlanması sırasında avantaj sağlar. Yine güçlü bir makine büyük balıklarla mücadele sırasında balıkçının işini kolaylaştırır.
Olta makinesi seçimi sırasında dikkate alınması gereken şartlar arasında balığın büyüklüğü, mücadele gücü ve balığın yaşam alanı gibi konular yer alır.
Alabalık, sazan yavrusu ve kefal gibi küçük ve orta boy balıkların avında spin makineleri idealdir. Bu tarz yüksek devirli olta makineleri hızlı hareket eden balıkları avlarken avantaj yaratır. Küçük ve orta boy balık avında olta makinesi ince ve orta kalınlıkta misina için yeterli kapasiteye sahip olmalı ve orta ila yüksek güçlü oranına sahip makineler tercih edilmelidir.
Sazan, çipura ve som balığı gibi büyük tatlı su balıklarında diğerlerine göre daha güçlü ve büyük ebatlı spin makinelerinin tercih edilmesi tavsiye edilir. Bunun için genellikle kalın misina ve büyük balıklarla mücadele gücüne sahip baitcasting makineler doğru tercih olacaktır.
Levrek, lüfer ve orfoz gibi deniz balıklarında ise en sık kullanılan makine türleri arasında spin makineler yer alır. Aynı zamanda uzun mesafe atışlarında ideal olan surf casting makineler de deniz balıkçılığında sıklıkla tercih edilir.
Lüfer ve kofana gibi derinlik balıkçılığı için ise ağır yük kaldırmaya yarayan elektrikli makineler tercih edilirken, çok fazla misina sarma kapasitesine sahip aynı zamanda ağır yükleri kaldıracak düşük güç oranları makineler tavsiye edilir.